Droog, droog en nog eens droog

Mijn haar is droog, mijn huid is droog, wat moet en kan ik hier nu aan doen? Een veel gehoorde opmerking onder creoolse mensen, getinte huiden, maar ook onder ouders van wie de kinderen zijn geadopteerd en niet weten hoe ze met het droge haar en die witte/ grijs uitgeslagen huid moeten omgaan.

Oma’s huidadvies

Een veel gebruikte oplossing of advies, die van oma op dochter op zoon generaties lang wordt doorgegeven is het gebruik van vaseline, paraffine of andere vette producten die de huid stelselmatig uitdrogen. Bij een continu gebruik van vette producten (laten een vetlaagje op de huid achter), zal de huid op den duur loslaten, oftewel gaan vervellen, schilferen.

Huid

Vaste vetsoorten trekken niet de huid in, maar blijven op de huid liggen en sluit de huid af van de buitenlucht. Onder de vetlaag, blijft de huid vocht aan de omgeving afgeven, althans dat is de bedoeling. Maar doordat de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) is verstoord, blijft het vocht onder deze vetlaag hangen. Het vrijgekomen vocht (lees: transpiratie, zweet), wordt door de huid geabsorbeerd. Door dit proces continue te herhalen, droogt de huid structureel uit. Gevolg is dat de huid, steeds meer scheurtjes, velletjes (huidschilfers), gaat vertonen. De huid wordt ruwer en gaat er doffer uitzien.

Haar

Ditzelfde proces is ook zichtbaar op de hoofdhuid. Het structureel uitdrogen van hoofdhuid en haar, kan op den duur leiden tot haaruitval, haarroos, breken van het haar, dof uitziend haar. Haren zijn tenslotte uit dezelfde bouwstenen vervaardigd als van de lichaamshuid. Haar dient dus niet anders behandeld te worden dan de lichaamshuid. De hoofdhuid en het haar behandelen met huidoliën of vetten om die droogheid tegen te gaan, zal hetzelfde effect hebben als de lichaamshuid. De hoofdhuid, de basis voor gezonde haren, dient ook gehydrateerd te worden.

Vetlaag

Vaseline, paraffine en minerale oliën lossen de bovenste vetlaag van de huid op Het stelselmatig "verwijderen" van de lipide laag (vetlaag) die zich op de lichaams- en hoofdhuid bevindt zorgt erop den duur voor dat huid en haar hun natuurlijke beschermlaag verliezen. Diezelfde vetlaag zorgt er namelijk voor dat de huid niet te veel uitdroogt. Als deze balans verstoort raakt zal de huid meer vocht aan de omgeving afgeven dan noodzakelijk is. Met als gevolg dat de huid droger wordt, kleine barstjes en scheurtjes gaat vertonen, ruw en trekkerig gaat aanvoelen. Haren kunnen gaan splijten, afbreken, stug worden.
Om diezelfde droge huid te herstellen, wordt er nog meer vaseline of andere vette producten, al dan niet op aanraden van een familielid of arts aangebracht op de toch al beschadigde lichaams- en/of hoofdhuid. Met de gedachte gang, hoe vetter de crème hoe beter. Maar helaas gaat deze stelling niet op. Diezelfde vette bestanddelen worden namelijk niet door de huid opgenomen, om de lipide laag te herstellen. De vette bestanddelen sluiten de huid nog meer af.

Hydratatie van huid en haar

Om de vocht balans van de huid te kunnen herstellen is het van belang dat de verzorgingsproducten op waterbasis (o/w) basis zijn. Een gekleurde huid (huidtype IV, V en VI). Hier vallen de lichtbruine, midden bruine en donkere huidskleuren onder, kortweg de Afrikaanse, Zuid- Amerikaanse en Aziatische huiden. Kunnen het best verzorgd worden met producten, die geen lanoline, paraffine, vaseline en minerale oliën bevatten die huid en haar uitdrogen.
Synthetisch vervaardigde huid- en haarproducten bevatten veelal vaste vetten, naast conserveringsmiddelen, geur- en kleurstoffen. Deze cocktail van ingrediënten kunnen huid- en haar structureel uitdrogen bij langdurig gebruik. Het gebruik van alleen uitgebalanceerde producten is niet afdoende. Te heet douchen of wassen van huid en haar, dagelijks gebruik van zeep met fosfaten kunnen de huid verder uitdrogen.
Een goed gehydrateerde hoofd- en lichaamshuid zal diverse huid- en haarproblemen voorkomen of reduceren.

Huid- en haarproblemen

Diverse huidproblemen kunnen voorkomen worden door huid- en haarproducten te selecteren op inhoud. Vermijden van vette bestanddelen die de weerstand van de huid op lange termijn aantasten. Een huidaandoening als eczeem, huiduitslag, jeuk, trekkerig gevoel, gerstekorrels, verslapte huid, rimpelvorming, kunnen het gevolg zijn van een beschadigde huid. Het gebruik van hitte behandelingen, zoals hete tangen, uitdrogende behandelingen als ontkroezen, verven, permanenten (curly), drogen het haar structureel uit. Het herstellen van de lipide laag is van zeer groot belang voor een gezonde stralende huid en haardos.
Buiten het aanpassen van de verzorgingsproducten en de omgang met huid en haar spelen raciale eigenschappen ook een rol in het ontstaan van diverse huid- en haaraandoeningen. Dit deel van de huid is niet aanbod gekomen in bovenstaand artikel, maar speelt tevens ook een rol in het ontstaan van diverse huid- en haaraandoeningen onder mensen met een etnische afkomst.
Een diversiteit aan huid- en haarproblemen kunnen beperkt zo niet voorkomen worden door het gebruik van de juiste verzorgingsproducten, kennis van uw huid en haar is van groot belang.

 
Saskia Pinas, huidtherapeut